אינדקס זכיינות

פתח עסק משלך תחת מותג מוביל

1111(2)

מסעדנים: "אנחנו מנסים לעמוד בתקנות של כולם – ובסוף אנחנו עבריינים"

2013
קטגוריה: חדשות ישנות

בדיון שנערך בשדולה לעסקים קטנים בכנסת טענו בעלי מסעדות כי הם כורעים תחת נטל הרגולציה: "תגידו לי אם הייתם מסתדרים עם כל התקנות והנהלים – אני לא מסתדרת" ■ אראל מרגלית: "במקום לתת אוויר לעסקים, מכריזים עליהם מלחמה"
עשרות בעלי מסעדות מרחבי המדינה הגיעו אתמול לדיון בכנסת ש יזם ח"כ אראל מרגלית, במסגרת פעילות השדולה לעסקים קטנים ובינוניים.

בעלי המסעדות הגיעו למחות על מה שהם מכנים "חיסול ענף המסעדנות בישראל" ועודף הרגולציה והביורוקרטיה המסורבלת הפוגעת בבעלי העסקים הקטנים, ועל חוסר התיאום בין הגופים השונים שהם אמורים לעבוד מולם עד לקבלת רישיון העסק.

מרגלית, יו"ר השדולה לעסקים קטנים ובינוניים, אמר כי "במקום לתת אוויר לעסקים הקטנים הממשלה מכריזה עליהם מלחמה, הגיע הזמן להפנים כי העסק הקטן הוא שותף של הממשלה ולא האויב שלה. מסעדות, בתי קפה ומקומות בילוי הם האוויר של התושבים והגיבורים של העיר, הם המעסיקים הגדולים והראשונים של כל צעיר וסטודנט בישראל, הם מכניסים צבע וטעם לחיים של כולנו והם חלק חשוב מענף התיירות בישראל".

מורן מזרחי, הבעלים של קפה מזרחי וקזינו דה פריז בירושלים, אמרה בדיון כי "אנחנו האנשים בשטח. הפקידים האפורים יכולים לשבת במשרדי הממשלה ואני מבינה את ההיגיון מאחורי היותם, אבל אנחנו בשטח מתמודדים עם חוקי העבודה ורישוי עסקים ועם עליות מחירים שאף אחד לא מדבר עליהם. כיום אנחנו קורסים. אני רוצה להיות בן אדם שעדיין משתמש במוסר ובמצפון שלו בכל הקשור לאוכל והעסקת סטודנטים ועובדים זרים ואני לא מצליחה לעמוד בזה. אני מנסה לעשות הכל כדי לעמוד בתקנות של כולם, אבל אנחנו עבריינים. תגידו לי אתם אם הייתם מסתדרים עם כל התקנות והנהלים. אני לא מסתדרת".

"המהפכה בתחום המסעדנות שאנחנו רוצים לעשות היא לא פחות גדולה וחשובה מכל תחום אחר במדינת ישראל. צריך להכיר בכך שהדרישות של משרדי הממשלה מוצדקות וכל אחת מהם מגיעה ממוטיבציה נכונה, אבל האופן שבו הדברים נופלים על בעל העסק היא בלתי סבירה. העול הביורוקרטי המוטל על עסק הוא בלתי סביר", אמר מרגלית.

בסיום הדיון הוחלט כי יחד עם איגוד בעלי המסעדות ומשרדי הממשלה, תוקם קבוצת עבודה שתמליץ על התנהלות שונה. "בוא נקבע פגישה נוספת בעוד חצי שנה, שבה נראה אם יש חקיקה שאנחנו רוצים להוציא מפה שתפשט את העניינים, ואם אפשר להביא צורת התנהלות אחרת מול העסקים הקטנים", אמר מרגלית.

בעלי אורי בורי: "הפסקתי להעסיק בני נוער בגלל אכיפה נבזית של חוקי העבודה"

אורי ירמיאס, הבעלים של מסעדת אורי בורי, סיפר בדיון כי חוק עבודת הנוער היא הבעיה האישית שהכי נוגעת לו. "במהלך השנים אני חינכתי כ-70 בני נוער שעבדו אצלי. השנה הפסקתי להעסיק נערים בגלל אכיפה נבזית של חוקי העבודה. כשיש יד חופשית לאנשים להטיל עלינו קנס של עד 40 אלף שקל – אני מוותר.
"יש לי חולשה לנוער ואני במשך כל השנים עוסק בהכנסת נוער לעבודה אצלי, כולם נוער שנפלט ממערכת החינוך. מסעדה היא כוח אדיר כדי לגייס את האנשים האלה, כי במסעדה יש משהו שמספק אדרנלין, והוא כובש אותם מהרגע הראשון. כשהם נכנסים למטבח ומצליחים לייצר משהו הם מקבלים משוב חיובי וזה שובה אותם, והם נשארים שנים ארוכות. אבל אני כבר לא מסוגל לעבוד אתם בגלל הגבלות העבודה בשבת ובלילות. עד לפני שנה הייתי עבריין ואמרתי שיעמידו אותי במשפט, אבל אני כבר לא מסוגל לעמוד בקנסות".

בעלי אספרסובר: "אנחנו נאלצים להיעזר ביועצים כדי להתמודד עם הביורוקרטיה של רישיון העסק"

נורית רווה, הבעלים של רשת אספרסו בר, מבקשת ליצור גוף יחיד שיתאם בין כל הנציגים הנדרשים לקבלת רישיון עסק. לדבריה, "אנחנו מבקשים לאחד את כל גורמי הרישוי לגוף אחד שיישב ברשות המקומית ושיהווה מקום שיתאם בין כל הנציגים השונים שאנחנו צריכים לעבור עד קבלת הרישיון. שיישבו שם נציגים של משרד הבריאות, איכות הסביבה, מכבי אש, המשטרה – כדי שהתהליך יהיה יותר יעיל.
"אין ספק שיש הליכים שעסק צריך לעבור עד שיאושר סופית, אבל צריך שהכל יהיה פחות ביורוקרטי ויותר קצר. כיום אנחנו צריכים לקחת יועצים פרטיים כדי להתמודד בכל התהליך של קבלת רישיון העסק רק כדי להתמודד עם הביורוקרטיה הזאת. כמות ההוצאות שמתווספת להקמת מסעדה היא חסרת תקדים רק כי לכל דבר צריך יועץ – אינסטלציה, נגישות, בטיחות, חשמל. לכל דבר צריך חתימה שעולה אלפי אם לא עשרות אלפי שקלים".

בעלי קפה מזרחי וקזינו דה פריז: 
"אין לנו שוטפי כלים, טבחים ומלצרים"

לדברי בעלת מזרחי וקזינו דה פריז הירושלמים, מורן מזרחי, "אין מי שיעבוד. זה לא נורמלי, אבל אין לנו שוטפי כלים, טבחים, מלצרים וברמנים ואחראי משמרת. זה כוח עבודה שמתחלף בקצב שקשה לתאר אותו, ואלה עלויות הכשרה של עובדים שתמיד נופלת עלינו, ואנחנו לא עומדים בזה כלכלית. אפילו הדוגמה הכי פשוטה של עובדים אריתראים – יש לי מסמך רשמי ממדינת ישראל שאומר אם האינטרס הוא שנעסיק או שלא נעסיק. "

"הרבה מהטבחים בבתי קפה בתל אביב הם פליטים, כי אין מי שיעבוד. באופן עקרוני אסור לנו להעסיק אותם כי אין להם שום מעמד, אבל אין לנו ברירה כי אין עובדים ישראלים שמוכנים לעבוד בעבודות האלה, וכמובן שכל החוקים חלים עליהם – צריך לשלם פנסיה, להחזיק ביטוח בריאות פרטי, לשלם 20% מערך שכרם היטל עובד זר למדינה. המדינה צריכה לקחת אחריות על זה שהם חלק משוק העבודה כאן ושיסדירו את המעמד שלהם".

בעלי מסעדת מנטה ריי ומסעדת יונה: "הנוער רוצה לעבוד בשבת והמחוקק לא מאפשר לו"

"כמות הביורוקרטיה הנדרשת לרישוי עסק היא בלתי נסבלת. הבטיחו לנו שזה ישתנה ב-2014, אבל הבטיחו לנו את זה לפני ארבע שנים וזה עדיין לא זז", אמרה עופרה גנור, יו"ר איגוד המסעדות ובעלת מסעדת מנטה ריי ומסעדת יונה.

לדבריה, "החוק מגביל את שעות העבודה של הנוער עד 20:00 ולא מאפשר להם לעבוד בשבת. הגיע הזמן לנער את האבק מחוק שעות העבודה והמנוחה. לא נותנים לנוער לעבוד בשבת וזה פוגע בו, כי הוא רוצה לעבוד ולקבל 150% שכר ביום זה. לא עדיף שהנוער יהיה בצד הזה של הזכוכית – ולא יהיה בקניון או ברחוב ויתברבר?.

הענף מעסיק יותר מ-150 אלף עובדים, ומהווה את המעסיק העיקרי של צעירים וסטודנטים רבים. לטענת גנור, "חוקי העבודה בלתי אפשריים. שיבטלו את ההגבלות על מספר משמרות ערב שעובד יכול לעשות במסעדות כי זה לא הגיוני לענף".